Algeco1hir

01/25

Ellenőrzött urbanisztika: ÚJ KÖZÖSSÉGI KIHÍVÁS

A közösségek számára új infrastruktúrákat kell kiépítenünk a társadalmi, költségvetési és környezeti változásokhoz igazodva. Hogyan reagálhatunk erre az új kihívásra?

Új lehetőség, új kihívás…

Az elmúlt tíz évben a lakosság eloszlásának dinamikája megváltozott. Új városi és városkörnyéki változások, fejlődések fő következményeinek okozója a lakosság egyre növekvő mobilitása. A külföldi és határvidéki munkalehetőségek vonzzák az országok lakosságát és a különféle vállalkozási tevékenységeket. Ennek a jelenségnek nem csak a szakmai mobilitás az egyik fő oka, hanem a vágy, hogy “jobban éljünk”. Ezért, például Franciaországban a városokba való hosszú távú vándorlás után, a vidéki területek vonzerejének igazi újjászületése van folyamatban, amely egyre inkább képes jobb életminőséget nyújtani (pl. a tér és a természeti adottságok miatt).

Ezek a változások új igényeket támasztanak az infrastruktúra szempontjából: iskolai komplexumok, egészségügyi létesítmények, építési telkek, amelyeket a lakásépítésre szentelnek… Viszont az évek során ehhez hozzáadódtak az építkezési határidők csúszásai is. Ezen új kihívások kezelése érdekében a közösségeknek gyorsan létre kell hozniuk rövid- vagy hosszú távú átmeneti megoldásokat, hogy enyhítsék a távolságok és az eseti szükségletek okozta problémákat, figyelembe véve a nagyobb infrastrukturális projekteket.

Ez magában foglalhatja az új építkezési projekteket, valamint a meglévő épületek bővítését is, mint például az iskolák, főiskolák, középiskolák, egészségügyi létesítmények és egyéb szakmai, irodai terek fejlesztését. Ugyanakkor a nagyvárosok gyors ütemben fejlődnek, és nagy projekteket hajtanak végre, például Franciaországban a Bordeaux Métropole, a Nagy Párizs létrehozása. Az ezekhez hasonló hatalmas projektek az életszínvonalat érintő nagy szükségletek megoldásait foglalják magukban.

Algeco1hir

Marseille-i óvodai egység, amelyet Marseille (DGABC) építészeti és önkormányzati épületek főigazgatóságával és a Marzials & Geel építészeti céggel együttműködve lett kialakítva.

 

A költségek figyelembevétele és a környezet tiszteletben tartása!

A kormányzati költségvetés prioritásai közé tartozik a közösségek jelentős racionalizálása. Tehát nagy kihívással kell szembenézniük: teljesíteniük kell közszolgálati küldetésüket, miközben egyre szigorúbb költségvetési megszorításokkal kell szembenézniük úgy, hogy közben meg kell felelniük az új elvárásoknak is.

Ezért a hatékony és gazdaságos megoldások és az ezekre kiírt pályázati felhívások előtérbe kerültek, elkerülve a projektre elkülönített büdzsé túllépését. A fenntartható fejlődés kulcsfontosságú kérdés, amely minden építkezési projekthez elengedhetetlen. A helyi önkormányzatok nem csak a társadalmi sokrétűséget, a környezetet és az erőforrásokat tiszteletben tartó termelési és fogyasztási módszerek garanciái, hanem az egyének társadalmi fejlődésének is.

A területek és nemzedékek közötti társadalmi kohézió prioritás. A közösségi fejlesztési dinamikának alkalmazkodnia kell hozzájuk.

Algeco gyermekfalu projekt

Gyermekfalu, Argelès-sur-Mer városában: az önkormányzat által szervezett, a fenntartható fejlődésre és a fiatalok körében a környezettudatosságról szóló éves találkozókra kialakított egység.

 

A moduláris építészet a megoldás, a globális válasz a közösségi igényekre?

A számos és nagy kihívásoknak való megfelelés érdekében a közösségeknek szükségük van gyorsan megvalósítható, rugalmas, méretezhető megoldásokra, amelyre tökéletes választás a moduláris építészet. Ennek a környezetbarát építési módszernek köszönhetően képesek vagyunk az “eseti” igényekre válaszolni úgy, hogy közben az igényeket egyszerű és optimális módon kezeljük.

Moduláris környezetbarát építészeti megoldás… Iskola bővítéséhez? Új orvosi, ellátó egység telepítéséhez? Egy pihenőhely, vagy egy nyugdíjas otthon kialakításához? Az építési helyszín különlegessége miatt? A moduláris módszer lehetővé teszi az előgyártott “à la carte” terek létrehozását vagy bővítését, minimális idő alatt, rendkívül versenyképes költségvetési keretben. Valójában a gyári integrált moduláris épületek lehetővé teszik a költségek optimalizálását: ez különösen igaz az “átlagos felszínekre”, akár 4 000 m ²-ig. Ezen túlmenően a moduláris környezetbarát építési módszerrel kialakított terek tiszták, kényelmesek, könnyen karbantarthatóak és mozdíthatóak, valamint költséghatékonyan fenntarthatóak. De a moduláris építészeti módszer egyik legvirágzóbb szempontja a méretezhetőség: ma már lehetőség nyílik a terek bővítésére, a partíciók szükség szerint, egyszerűen mozdíthatóak, a modulok összeszerelésének sokrétűsége értékes megoldás egy olyan városi környezetben, ahol a hely szűkös.

A moduláris építészet is az innováció élvonalában áll, hogy megfeleljen és megoldást nyújtson a lakosság oktatására kitűzött elvárásoknak. Lehetővé teszi a rekordidőben kivitelezhető osztálytermek és iskolai komplexumok létrehozását, illetve irodai-, vendéglátói- vagy termelési egységek megalkotását. Az egészségügyben az előre gyártott rendszerek egyre népszerűbbek, különösen az idősek számára kialakított nyugdíjas otthonok esetében.

Ez a konstrukció lehetővé teszi, hogy az említett épületeket minél hamarabb létrehozzák akár a város központjában , vagy a város különböző pontjain, a perifériákon vagy a szállásközpontokon.

Algeco grandparis projekt

Az Advance Fire-t hiper-városi helyszínekre tervezték: ma a Grand-párizsi hajógyárak és ipari központok vezetője. Ezt a terméket a CRAMIF teljes mértékben hitelesíti, és lehetővé teszi az R+5-re való felemelést. A képen éppen a moduláris építkezés egyik pillanatát mutatjuk.

 

Algeco, az említett területek projektjeinek kiváltságos partnere

Az Algeco a moduláris építkezés piacán több mint hatvan éve együttműködik a közösségekkel, hogy A-tól Z-ig segítsen nekik projektjeik megvalósításában. A széleskörű szolgáltatásainak köszönhetően a legkülönfélébb projektre nyújt gyors megoldást. Az Algeco partnerei a költségeik optimalizálására a szolgáltatások közül értékesítési vagy bérleti modulok, szabványos vagy testreszabott létesítmények széles választékból választhatnak, minden igényüket kielégítve. Közösségek számára az Algeco kiemelt partnere a nagyprojekteknek!

Algeco modular projekt

Párizs. Az Algeco moduláris építési módszert alkalmazza, hogy kifejezetten megfeleljen a közösségi igényeknek.